Hoe kunnen totemdieren je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen?

Als we ons leven overlopen, zullen velen zich een nauwe ontmoeting met de natuur kunnen herinneren. Vaak zijn deze ontmoetingen opbeurend, opwindend, mooi en worden ze betekenisvolle momenten omdat we dan diep verbonden zijn met de natuurlijke wereld. 

Wat betekenen deze diepe ontmoetingen met de natuur?


Als een ontmoeting met de natuur op een van de kruispunten in ons leven plaatsvindt, kan het een rol spelen bij een belangrijke beslissing en een moment worden om kracht en geruststelling te vinden. Deze hechte ontmoetingen kunnen zijn met een dier, een plant, een opmerkelijke landvorm of een prachtige plek en ze kunnen de basis vormen van persoonlijke totems. Deze nauwe ontmoetingen met de natuur hebben duizenden jaren lang een essentiële rol gespeeld in belangrijke beslissingen over het leven. Vooral mensen wier cultuur is verbonden met de natuurlijke wereld waarin ze leven, zoals bijvoorbeeld de Aboriginals en de Indianen.

Animisme en totemdieren


Animisme is een geloofssysteem dat de natuur waardeert. Het maakt deel uit van de vroege en hedendaagse religies en het is gebaseerd op de overtuiging dat elk dier, plant en plaats een geest heeft. Net als mensen hebben deze entiteiten een bewustzijn en gevoelens en kan er met hen worden gecommuniceerd met behulp van woorden, dans en rituelen. Animisten zijn van mening dat deze entiteiten onze gelijken zijn en met het grootste respect moeten worden verzorgd en behandeld.

Totemdieren en bescherming van de natuur


Totemiseren van een cultuur is een zeer effectieve manier om de natuur te beschermen. Het zorgt voor een krachtige link tussen mens en natuur. Het helpt ons om achter onze sluiers van onwetendheid te kijken om de behoeften van andere wezens te begrijpen. Het geeft een stem aan de stemlozen en weerlozen.

Een totemdier of -plant heb je van bij je geboorte gekregen en is iets waar je familie een speciale band mee heeft. Het betekent dat je verantwoordelijk bent voor het verzorgen van dat dier of die plant en zijn leefgebied. Bijgevolg dood je je dier of plant nooit en zorg je ervoor dat je genoeg bomen hebt om te klimmen, rusten en jagen.