Koorstlippen


Koorstlippen

Heeft u ook last van koortslippen? Hoe herkent u koortslippen? Tijdens een koortslip ontstaan, meestal vrij plotseling, kleine, vochthoudende blaasjes op de lippen. Na enkele dagen gaan deze blaasjes open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, wangen, kin en de schouders of dijbeen is mogelijk. Het schoonmaken van de handen na in contact komen met de blaasjes is erg belangrijk om verdere ontsteking te voorkomen.

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Vragen waar mensen met een mogelijke koortslip mee te maken krijgen. Sinds kort geeft deze website over koortslippen diverse informatie over koortslippen.

Symptomen van een koortslip

De eerste symptomen van een koortslip is plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. Daarna ontstaan kleine blaasjes rond de mond. Deze gaan in de loop der tijd over in korstjes. Zodra er korstjes ontstaan, is de koortslip op zijn retour. Dan is het niet meer besmettelijk. In de regel is de koortslip na 15 dagen helemaal genezen.

Baby en koortslip

Een koortslip is erg gevaarlijk voor baby\’s. Baby\’s hebben nog een slecht afweersysteem, waardoor zij kans hebben op een hersenvliesontsteking wanneer zij een koortslipinfectie oplopen. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid wijzen op een mogelijke besmetting met het koortslipvirus. Om dit te voorkomen kunnen mensen met een koortslip 3 dagen voor het ontstaan van blaasjes tot het moment dat ze zijn ingedroogd beter niet nauw contact hebben met baby\’s.

Een koortslip oplopen

Het herpesvirus van de koortslip is besmettelijk. Een besmetting kan optreden vanaf circa enkele dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Naast direct contact, kan een koortslip ook overgedragen worden door besmette gebruiksvoorwerpen zoals een glas of lippenstift.